16 Aralık 2022
/
Yapı Malzemesi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İnsanı anlama ve araştırma çok eskilere dayanmaktadır . Barınma ise bütün canlıların temel gereksinimidir. Yüz yıllar boyunca insan her ne kadar istediği türde bir barınma modelini seçmeye çalışsa da yaşadığı doğal çevre, sosyal yaşam ve doğa koşulları gibi etkenler insanı barınma modeli seçiminde yönlendirmiştir. İnsanlık tarihini göz önünde bulundurduğumuzda mekân oluşturma amaçlarının zaman içinde değişime uğradığını görmekteyiz . Önceleri barınma ihtiyacını karşılamak için düzenlenen mekân, zamanla bu amacına yenilerini katmıştır . Geçmişten günümüze insanlar rahat edecekleri mekanlarda yaşamak için çalışmışlardır.
Bir yapının inşa sürecinde insanlığın gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra dikkat edilmesi gereken farklı etkenler de bulunmaktadır. Bu etkenlerden bir tanesi de kullanılacak inşaat malzemesinin seçimidir.
Günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmenin en yoğun izlendiği alanlardan birisi de yapı malzemeleri ürün ve teknolojileri alanıdır . Her geçen gün yeni bir yapı malzemesi pazara sunulmaktadır. Aynı zamanda geleneksel malzeme teknolojileri yenilenmekte ve yeni kullanım olanaklarına kavuşturulmuş geleneksel malzemeler çeşitlenerek kullanılmaktadır.
Yapılarda kullanılan malzemeler, barındırdıkları özellikler ile iç ve dış mekân kalitesini büyük oranda etkilemektedir. İnşa sürecinde ve sonrasında oluşabilecek olumsuzlukları gidermek için, yapının tasarımından itibaren önlem alınması gerekmektedir.
İnşaat malzemesi seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar en temel haliyle;
- Dayanıklılık
- Maliyet
- Toplumun her kesiminin elde edebilirliğinin sağlanması
- Doğa ve çevre ile uyumlu olması
- Dayanıklılığının olması
- Fiyat performans ürünleri olması
- Fiziksel olarak her yönden işlevsel olması
- Uygulanmasının kolay ve pratik olması
- Doğal afetlere ve yangına karşı dayanıklı olması
- Genel görünümünün estetik görüntüye sahip olması
- Tedarik etmenin kolay olması
- Hijyen, konfor, güvenlik gibi özellikleri karşılayabilmesi
- Uygun teknik performansı sağlaması
- En az enerji kullanımını hedeflemesi
- Tasarımda öngörülen estetik kaygılara cevap vermesi
- Kısa ve uzun dönem masrafları açısından uygun olması
- Çevre kirliliği yaratmayan ve doğaya geri dönüşümü bulunan, doğal çevre ile barışık olması